24 Mayıs 2014 Cumartesi

   Genellikle ekonomi, işletme ve finans gibi alanlarda kullanılan bir terim olan “yatırım”, “gelecekte beklenen bir gelir için eldeki kaynağın kalıcı biçimde kullanılması”9 şeklinde tanımlanmaktadır. Eldeki değerlerin gelir getiren mali enstrümanlara yüklenmesiyle yatırım gerçekleşmektedir. Yatırım esnasında mevcut kaynakların ne kadar süre ile o yatırımda tutulabileceği de önem taşımaktadır. Mesela bazı yatırımlar uzun vadede yüksek getiri sağlarken, kısa vadede aynı getiri sağlanamamakta veya tam tersi durumlar oluşabilmektedir.10 
      Yatırım kavramı; risk, zaman ve getiri boyutları ile birlikte bütüncül olarak ele alın- malıdır. Mesela, gelişmiş ülkelerde risk primleri düşük olduğundan getiri oranları da düşük seviyede seyretmektedir. Buna karşın, gelişmekte olan ülkelerde risk primleri yüksek olmakta ve bu ülkelerdeki yatırımlardan elde edilecek getiriler de benzer biçimde yüksek olabilmektedir. Küreselleşmenin hız kazandığı günümüzde, risk ve zamanı yöneterek gelir artırmak, sadece yerel değil aynı zamanda uluslararası bir strateji de gerektirmekte ve şirketler bunun için uluslararası yatırımlara11 yönelmektedir. 

  • 9  www.businessdictionary.com 
  • 10 Koç Üniversitesi Yatırım Dokümanları 
  • 11 Bir ekonomide yerleşik bir işletmenin, başka bir ülkede uzun süreli bir şekilde, bir veya birden fazla uluslararası yatırımcının tamamına sahip olarak veya yerli bir veya bir kaç firma ile ortaklık kurmasıyla gerçekleşen yatırımlar. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!