6 Aralık 2013 Cuma

Ethernet aklımıza hemen bilgisayarların kablolarla birbirine bağlandığı yerel ağ ortamlarını aklımıza getirmektedir. Örn. ethernet kartları, patch cord diye adlandırılan ağ kabloları, duvarlarda bulunan kablo bağlantı sistemleri, ağ cihaz sistemlerinin yerleştirildiği kabin ve kabinetler, patch panel diye adlandırılan merkezi kablo dağıtım ve toplama panelleri sıralayabiliriz.

Tabii ki tüm bu unsurlar standartlara uygun olarak kullanılması profesyonel ağ yapılarında görülmektedir. Bununla beraber ülkemizde küçük işletmelerde, okullarda vb. yerlerde birden fazla bilgisayarın bulunduğu ortamlarda daha az profesyonel olan yama kablo denilen kablolarla kurulan yerel alan ağları görmek mümkündür.
Fakat odalar içerisinde ortada uzanan kablolar, düzensiz yerleştirilen ağ cihazları yerel alan ağının sağlıksız çalışmasına neden olacaktır. .

RJ – 45 Konnektörü

Çift bükümlü kabloları sonlandırmak için RJ(Registered Jack) serisi konnektörler kullanılır. RJ serisinde onlarca konnektör çeşidi vardır. Bunların içinde en yaygın olanları RJ–45 konnektörleridir.

 

Bu konnektörler kabloya takılırken bazı aletler gerekmektedir. Bu aletler kabloyu soymak, bükümlü çiftleri ayırmak, kabloyu kesmek ve kabloyu konnektöre takmak için gerekli olan aletlerdir.

Kablo Temizleme, Soyma, Koruma ve Kesme Aletleri

Çift bükümlü kabloları konnektörlere takmadan önce soymak, çiftleri ayırmak ve uçlarını kesmek gereklidir.

Bu işlemleri yapabilecek aletler aşağıdaki resimlerde verilmiştir.

Kablo temizleme, bükümlü çiftleri ayırma aleti.

Kablo Sıkma Pensesi

Bu penseler kablonun RJ–45 ya da RJ–12 konnektörlerine takılıp sıkılması amacıyla kullanılır. Çoğu kablo sıkma pensesi birden fazla işlevi üzerinde barındırır. Kablo soyma, kablo çiftlerini ayırma, kablo kesme gibi işlevleri de üzerinde barındıran penseler mevcuttur.

Aşağıda bu penselerden 2 tanesini görüyorsunuz.



Yan Keskiler

Patch cord ismi verilen duvar prizinden PC’ye ya da patch panelden Switch, Router gibi cihazlara bağlantı kablolarına ait konnektörlerinin korunması amacıyla yalıtkan kapaklar kullanılır.

Yalıtkan Konnektör Kapakları
Kablo Test Cihazı

Kablolar hazırlandıktan sonra çalıştığını test etmek için değişik markaların ürettiği test cihazları kullanılabilir.
Kabloların uçlarına takılan iki parça halindeki bu test cihazları test işlemini oldukça kolaylaştırmaktadır.

 
 


 

0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!