28 Aralık 2013 Cumartesi

Kamu hizmetleri, 657 Devlet Memurları Kanunu'na göre memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler tarafından yapılır.

Memur Kimdir ?

    Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre 
yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, 657 Devlet Memurları Kanunun uygulanmasında memur sayılır. 
    Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılmaktadır. 

Sözleşmeli Personel Kimdir ?

Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlemesi için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve uzmanlığına ihtiyaç gösteren duyulan işlerde, Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve kaideler çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca uygun görülen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. 

Geçici Personel Kimdir ?

Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir. Halk arasında 4-C personel olarak bilinir.

İşçi Kimdir ? 

Memur, Sözleşmeli Personel, Geçici Personel dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.Bunlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz. 

Dört istihdam çeşidi  haricinde personel çalıştırılamamktadır.




0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!