13 Mart 2015 Cuma


NEPETA (KEDİOTU, KEDİ NANESİ) YETİŞTİRİCİLİĞİ


Bilimsel Sınıflandırma 
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta 
Sınıf: Magnoliopsida 
Takım: Lamiales 
Familya: Labiatae 
Cins: Nepeta sp.


Genel Özellikleri
Adını günümüzde “Nephi” denilen İtalya’nın orta bölgelerinde eski dönemlerde kullanılan peyzaj (Nepete, Nepet)’dan almıştır. Ülkemizde 33 kadar türü doğal olarak yetişmektedir. Genellikle 25-30 cm arasında boylanır. Kedi naneleri kokuludur ve habitüsleri yayvandır.

 İyi bir yer örtücü bitkidir. Çok yıllık veya tek yıllık olan türleri bulunur. Çiçekleri sürgünlerde veya yaprak koltuklarında, beyaz, mavi ve nadiren sarıdır. Çiçeklenmeleri yaz başında başlar ve yaprak dökümüne kadar devam eder. Yaprakları mavimsidir. Yapraklar parçalı ve dişli olabilir. Sürgünleri dört köşelidir.


Üretimi
Tohum, çelik ve ayırma yöntemi ile üretilirler. Tohum ekimi mayıs-haziran ayları arasında yapılır.

Ekolojik İstekleri
Nepetalar ağır olmayan süzek toprakları severler. Organik maddeler yönünden zengin olan topraklarda hiçbir bakım gerektirmeden hayatlarını sürdürürler. Nemli ve gölge alanlarda çok iyi gelişim gösterirler.


Nepeta grandiflora 


60-70 cm kadar boylanabilmektedir. Yaprakları kalp şeklinde, kısa saplıdır. Yapraklar uzun, büyük ve kenarları dişlidir.

Çiçekleri seyrek yapıda, salkım biçiminde ve mavi renklidir. Çiçekler haziran- temmuz ayları arasında açar. Güneşli yerlerde kullanılır.

Nepeta macrantha

Anavatanı Altay dağlarıdır. Bir metre kadar boylanır.
Çiçekleri uzun, borumsu ve mavi renklidir. Çiçeklenme haziran – temmuz ayları arsında görülür. Yaprakları oval ve her iki yüzü yeşildir. Yan tarafları az tüylüdür.


Nepeta mussini

Asya ve Kafkasya kökenlidir. Oldukça bodur bir bitkidir. Çiçekleri kısa borulu, gök mavisi renklidir. Haziran aylarında açarlar. Yaprakları küçük ve kalp şeklindedir. Yaprak rengi gridir.












 

0 yorum:

Yorum Gönder

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!